Tuesday, May 26, 2009

xxxxxi - Minggu yg bz..

Setelah hampir 2bln mummy berada dlm mode relax, week ni dah kener tune balik. back to bz. ader retender. closing date 1st june nanti. adoiiii... malehnyer.. huhu.. tp takkan nk mkn gaji buta jer kot bulan2.. mummy kener retender balik projek KTU under mindef. sbbnyer closing tender ni dulu 210708. time ni kan tgh giler nyer price sbb price minyak br naik. all building materials suma melambung2. dah skrg ni byk materials price yg dah decrease, diorg decide retender balik. lg satu, maleh betoi nk wat kejer yg mmg dah penah wat. cm nk termuntah dah dulu time wat tender ni. smpai usung blk wat kat umah smpai kul 2 3am. huhu..

BQs yg nak kener go thru one by one. waduh.. waduhh..

xxxxx - Barang-barang soping

masuk jer opis ari senin, tengok2 ader kotak besar kat tempat mummy. mak aiii... besornyer kotak. sekilas jer tgk, dah tau brg2 soping mummy dah smpai.yahoooo... upanya dah smpai saturday lg. tp dah mummy on leave, arini jer br tgk. littlewhiz email gitau monday br smpai. bagus ni.. smpai awal dr expected. leh soping lg la cmni.. :-D

punya excited along tgk barang2 ni suma, selalunya time tv azan maghrib, mst along cpt2 amek sejadah kecik suh bentangkan & dia berdiri atas sejadah tu & smyg cara dia la. tp petang kemarin lain pulak citernya.. bila dah tv azan, suh along amek sejadah tp dia tak layan pun. dok tgk storybook rhymes tu yg mummy tgh dok buka. teh amek sejadah & bentang. panggey along suh smyg. along cm kompiuh jer. smyg pun nak. storybook pun cm best jer nampak. skali, mummy tgk along pusing p kat sejadah. ingt dia nk smyg la. see.. what happened? along amek sejadah, lipat2 n simpan balik kat rak bawah tv. pastu dok wait mummy bukak storybook tu. haha.. gelak sakan mummy ngan teh time tu.. along2.. tp takpe la.. along tecik lg. tp nnt bila along dah besor, mmg no kompromi at all bab smyg ni tau. ape2 pun, smyg dulu. pastu baru main..

ni ler ghoper box dia

brg2 utk along & adik. leh guna smpai cucu cicit mummy lak ni.. brg mummy yg kotak pink tecik tu jer. huhu..

dah agak awai lg ni.. lum sempat adik nak duduk, along yg dah conquer dulu
excited nak main, baju seluar pun tak sempat nk pakai dah pas mandi

along yg bz duduk kat bumbo seat

ooo.. nak angkat storybook yg terbalik tu upanya. cian adik. tido jer atas toto dia.

along kuar jenjalan ngan opah & tokayah. baru turn adik leh duduk ngan aman.
smiley face adik... sweet... mmuahhh..


adik steady jer ngan new bumbo seat. tp nangis gak biler dah boring

ada teether & storybook kat dpn pun, nyonyot jari kaki gak jadi pilihan hatiku.. haha..

xxxxix - Adik nak 'adik' ?

sekarang nie suka sgt adik dok nyonyot jari kaki dia. opah kata org2 tua dulu cakap kalu budak isap jari kaki cmni dia nak mintak adik lg.. adik nak 'adik' dah? sabar dulu dik.. mummy nak relax dulu 3 4taun. kasik chance la mummy slim dulu.. kang bagi lagi adik, mau opah bising lak. dia tak larat nak ngasuh dah 3taun turut2. hehe..




video

xxxxviii - Balik Gunung

Malam sabtu lepas balik umah MIL aka umah tok kat gunung. dah lama tak balik, rasanya 2bln lebih dah. padahal bukannyer jauh pun. lam 2omins jer dah smpai. sebabnyer tok balik kampung kat putat wat bendang. so, kalu balik pun mmg takde saper gak kat umah tu. dah siang tu kenuri umah maktok, along pulun main jer. tak tido lama sgt. so, mlmnyer, kul 8pm along dah karam. pas mummy pack kain baju pe suma, daddy angkat along masuk keter bg tido kat seat dpn.along terjaga & cont tido. smpai umah tok, daddy angkat along letak lam bilik lak. kali ni, along terjaga terus sengih. takmo tido balik dah.

akibat dah tido awal td, smpai kul 0130am br along tido. adik lak tido kul 1120pm. pastu kul 0500am mummy terjaya along nangis. tp takleh nk bgn dah adik pun celik mata gak. adik terjaga dgr along nangis kot. daddy yg bgn handle along. daddy suh off aircond sbb hidung along tersumbat. upanya along uuh gak. siap wat operasi tukar baju pe suma lak. smpai daddy dah kuar p sekolah baru along tido balik.lam 730am kot. sekali tido, kul 1130am lak baru along bangun. letih berjaga time subuh tadi la kot.

along dok explore umah sbb dah lama tak balik

adik dok nyembur smpai berbuih2 liur kat mulut

along yang dah lapaq.. tgh panjat katey nak baring minum susu

along minum susu tak peduli adik langsung

sekali dah taknak minum, pandai pulak dok hulur kasik adik

adik maleh nak layan along

adik cakap "tak sedap la along susu anmum ni. susu mummy lagi sedap la.. lemak berkrim lg.."

adik amek ati along.. kasik pose ngan susu along sambey silang kaki

pose fav. adik.. cam tenggiling jer.. hehe

adik layan pose.. along bz dok main ngan tok kat luaq

adik layan main ngan ladybird. cian adik along takmo kawan

ni dah kul 900am. adik lum bgn. tido smpai terselak baju

muka along baru bgn. siap sangkut towel tecik lap idung kat bahu. mcm org jual satay.hehe

along pose utk mummy

along bz tengok iklan kat tv

nk bgn dah. takmo posing ngan adik. huhu..

along muka kompiuh

along dah siap mandi. jadi model tudung saji & torchlight

suka betoi main tudung saji tecik tu. main jer la aper pun along. jgn ngamuk sudah.. :-D

along bekpes roti gardenia jagung. tak abes pun. siap disepah2 lak pastu. huhu

xxxxvii - Adik 5months

Hari sabtu lepas, 230509, adik dah genap 5bulan. alhamdulillah adik sihat. ari sabtu tu mummy amek cuti sbb maktok & wan wat kenuri makan kambing. so, whole day mummy lepak ngan adik jer la.. mentang2 mummy ada kat umah temankan adik tido, pagi ni kul 9am lebih baru adik bangun. sekali ngan mummy pun bgn lambat. hehe..

Hari ahad, pas daddy balik sekolah, lam kul 430pm, mummy & daddy bawak adik pegi klinik dr yeoh lg. adik ader appointment utk injection 5months. kali ni klinik dr. yeoh ader 2 improvements yg menggumbirakan mummy. 1st, dah leh booking no. thru sms. kalu tak dulu mummy kener p klinik nk booking nomot pun. then, 2nd, diorg dah guna digital thermometer yg leh dpt result temp. within 2 3secs jer. kalu tak before ni, diorg guna manual punya cm yg mummy dok guna kat umah. letak celah ketiak adik 3 4minutes br nak dpt result. smpai lenguh tangan dok kener pegang thermo tu. mesti berpeluh gak ketiak adik dok kepit benda alah tu kan.. siap mummy kata kat daddy, nnt kita beli thermo digi, kita bwk thermo tu pi klinik.. amek temp guna thermo kita jer. alhamdulillah diorg leh dgr gak luahan hati mummy. hehe..

Weight adik 5mos baru 6kg. adik kener nyusu byk lg ni dik.. bg cepat besor sikit. temp 35.5 deg C. inject kali ni pun adik tak nangis. ada bunyi hek.. hek.. gak nk start nangis. tp br nk start doc dah siap inject. adik tk jadi nangis n terus senyum balik bila mummy acan dia. skin adik pun quite ok dah. dah tak kering2. tp still adik garu2 kat perut lg. doc ckp eczema mmg gatal. cian adik.mummy mintak tambah lg cetaphil cream & olimet cream. standby siap2 kalu abes nanti. doc bg ubat demam standby in case adik demam pas kener inject. alhamdulillah, smpai arini adik sihat.. total cost this time rm173. then 1year pulak br adik kener inject lg.

last week mummy dpt call dr Wyeth advise suh amek pneumococcal vaccine. so, mummy pun ask ler doc punya opinion. doc ckp gomen tak wajibkan tp bagus sbb leh elak penyakit kritikal. kalu below 1year just kener amek 3dos. 6mos, 8mos & 12mos. kalu dah over 1year kener amek 4dos. rm270/dos. daddy lum decide lg nak amek ke tak. along pun lum amek pun. mummy ckp nanti mummy try google cr more info pasal vaccine ni tgk. so, sesaper yg ader extra info pasal vaccine ni, leh la share2 ngan mummy kan..

ni gambar2 adik 5months mummy snap2 ari ahad kat umah tok. adik lum nak nerap lagi. malas sungguh adik. baring lama2 pun taknak. asyik nak org dukung jer.. hobi adik skrg, suka menyembur, pastu suka isap jari, kekadang time dok nyusu pun leh adik masuk jari lam mulut lg pdhal dah ader nipple lam mulut. smpai sakit nipple mummy kener kuku adik. pastu adik suka angkat kaki n nyonyot ibu jari kaki. adik lum makan per2 lg. susu mummy jer yg adik telan siang malam. adik pun dah pandai nak berkawan ngan along. senyum jer adik dok tengah along wat kerenah mcm2. mst adik tak sabar2 nak berkawan ngan along ni.

muka adik baru bgn tido

dah siap bukak baju tunggu mummy mandikan

dah siap mandi. adik suka mandi. tak nangis pun time mandi

isap jari pun sodap

dah siap pakai pampers. skrg adik guna mamy poko S. next time beli mummy ingt dah boleh tukar ke size M dah

taraaa.. adik dah hencem berbaju

senaman pagi dulu seround.. xtvt regangan tangan

adik main sensorang. along lum bgn lagi time ni

uwaaaaa... adik dah nangis suh mummy angkat.

muka tak pueh ati sbb mummy tak angkat lg.. huhu..

xtvt biler dah ngantuk

rambut adik yg ala2 segan nak tumbuh. ader 3 tompok. kanan, tengah & kiri. blkg lum ada.

xtvt time nyusu. tangan mst garu2 kepala. tu yg rambut takut nk tumbuh kot. hehe..
nampak jer ngantuk dah. tp tido tak smpai 1jam dah bangun. sbb along dok bising kot.

Thursday, May 21, 2009

xxxxvi - Semalam..

Hari ni mummy bz dok shopping online jer kat littlewhiz.com. dah selamat shopping 5barang. bumbo baby seat & play tray, munchkin drying rack, milkmaid tea, fisher price laugh & learn storybook rhymes & fisher price musical teether keys. 2 utk adik, 1 utk along, 1 utk mummy & 1 utk along & adik (rak nk sidai botol susu. hehehe..) kena wait lam 1week gak to receive brg2 ni suma.

ckp pasal smlm, along behave well. tak mengamuk sgt.. sikit2 tu ader la.. mummy masuk bilik nak tidokan adik, immediately along pun bgn follow. along golek2 atas katey smbey mummy geli2 kat perut. mengekek2 along gelak. hehe.. start mlm kemarin, mummy suh opah campurkan air penawar yg dah dibaca 30juzuk al-quran dalam susu along tiap2 kali bancuh. time nak cmpur tu kene baca fatihah 1x, selawat 3x n niat dgn apa2 hajat kita. hopefully berkat ayat2 shifak lam alquran, along dah tk nangis2 n ngamuk lg.. actually, dah 2bln rasanya mummy beli air ni yg jual kat istafa. tp ntah cmner tak ingat lak nak guna. hmmm...

pasal adik, still takmo tido byk2. start nmpak jer mummy kat umah pas blk opis, terus nangis nk mummy amek dia. time ni bg susu lam botol pun tknak isap dah. lam kul 10 lebih br nak tido. pastu smlm, kul 115am dah celik balik. takmo tido dah.. angkat, riba, letak, keyau, angkat balik, pimai2 tangtu, dah kul 240am br adik tido balik. huhu.. kul 700am dah bgn. camtu la rutin adik. lg 2hari adik nak cecah 5months dah. tp lum ada hati nak nerap lg pun..

Wednesday, May 20, 2009

xxxxv - Pukul 0100


Smlm kul 2 baru along tido. lam kul 1 lebih along dok cry mengamuk. mummy amek dgcam terus snap & record. nnt leh tunjuk kat along cmner dia dok ngamuk time tecik2 ni. tau lak dia marah bila mummy snap & record gamaq dia. hehe..


tgh dok meraung.. dah la suar pun tak nak pakai once dah bukak pas uuh. huhu.. anakku..

tok ayah tgh memujuk.

along with cry face n tangan goyang2 say no.. no.. no.. aper yg no pun taktau la

video video

Tuesday, May 19, 2009

xxxxiv - Lunch time

hari ni cm no appetite lak nk kuar lunch.. (hehe.. no appetite kunun.. pd hal breakfast dah belasah nasi lemak rm1 2bungkus dah) perut cm kenyang lg. tp kalu tak lunch, mau kul 3 4pm perut nyanyi lagu keroncong lak. mummy tak join member2 opis kuar lunch. mummy just kuar gi beli yg ni jer.. cukup la wat alas perut b4 balik dinner kat umah lak ptg ni..

kopok lekor.. dah jadik fav since blajo kat ganu.. sedapnyer kopok lekor makcik cafe.. nyum3

taufufa..dulu2 mummy tak lalu soya. since kat u, my prens aka aya, eynda, nik & miza suka sgt makan benda alah ni, mummy pun try n error.. hmm.. not bad.. tu la kan.. kawan mmg mempengaruhi diri dlm segala aspek..

to along & adik : nanti dah besar, pandai2 pilih kawan.. biar kita mempengaruhi, jangan kita dipengaruh..

xxxxiii - What you feel ???

Currently br pas ngepam. byk ni jer hasil ngepam sesi pg ni. selalu, leh gak smpai 7 8oz. maybe arini sbb stress kot. byk sgt benda dok berlegar lam hard disk ni.. then plus ngan tak cukup tido smlm kot, tu yg susu pun cm maleh nak kuar jer.. huhu..

5oz jer..


hmm.. smlm tidokan adik lam kul 10pm. pastu mummy bgn lak nak melayan along. kener pandai handle & tackle along ni.. kalu tak, maunyer dah start mengamuk, asyik nak cry jer smpai letih n tertido sendiri. sesambey layan along, smpat gak mummy iron baju, smyg isyak n sterilized botol2 medela yg baru dibeli. tgh2 dok boil water, dgr adik cry dr lam bilik. tutup api dapur, lari masuk bilik. bila adik dah tido balik, mummy kuar pulak. lg sekali, dgr adik cry lg. speed lg masuk bilik. tepuk2 n tidokan adik lagi, mummy kuar lg. lum sempat wat pe2, dgr adik cry lg. kali nie mummy nekad masuk takmau keluar dah. adik ni nak tido celah ketiak mummy jer. mlm kemarin pun samer gak. biler terjaga tp mummy takde, terus cry melalak.so, mmg rutin memalam since dr balik opis, melayan adik jer la. tu yg kurang @ taksempat nak melayan along. cian along..

tgh2 trtido, terjaga adik melalak kuat.. dont know why.. mummy bgn riba n nyusu adik.. still melalak.. tak makan pujuk.. tgk jam br kul 2am lebih. tak ingt lak kul 2 baper minit. rasanya lam 15min gak adik dok melalak kuat tu. daddy pun bgn take over. dah la smlm daddy demam.. cian daddy.. daddy suh amek minyak angin & sapu.before sapu minyak angin pun adik dah senyap kat riba daddy. mummy amek sapu minyak n change diapers pe suma, adik dah cool down tp still tak tido. tgk jam dah 320am. try masukkan lam buai tp taknak tido gak. so riba jer la adik. bila dah tgk mata adik dah layu, br baringkan dia atas tilam. time tu dah 342am. mata adik pun dah celik hitam lg..

tetiba terdengar lak along cry melalak kuat kat luar.. dengar suara opah n tok ayah dok memujuk.. huhu.. apakah dugaan ini.. br jer lepas adik melalak.. along lak take over.. rasanya adik pun dgr along melalak sbb mummy tgk adik lum tido. mummy nak keluar tgk along pun kang adik melalak lg lak. so biar jer la opah & tok ayah handle..

sedar2 jer alarm hp 615am bunyi. adik pun nk nyusu. takleh nk bgn. 650am br leh bgn smyg subuh. tu pun adik dah cry dah. daddy dok meriba adik. tak tau kul baper adik tertido lak pg td.. mummy dulu ker adik dulu.. hehe..


pagi tadi opah gitau kul 4 lebih br along tido balik pas main2 dulu seround pas melalak n mengamuk. smpai time mummy kuar pegi opis, adik lum tido balik since kul 6 lebih dh jaga. rasanya total up time adik tido smlm br lam 7 8 jam jer sedangkan adik br nk cecah 5months.. along semalam kul 1230am br tido. kul 3am lebih dah bgn lak dah..

cam ni la anak2 mummy.. so, if u were me, u can feel WHAT I FEEL kan.. no words can describes bila dengar ank2 kecik yg menangis, melalak & meragam tanpa sebab yg specific.. bila time2 cmni, rasa cm 2org ni pun enough is enough.. camner la org len yg anak2 kecik diorg 4 5org bederet2 kan.. tak terjangkau dek akalku... tp maybe ank2 diorg tak cm anak2 mummy yg 2org ni kot.. tp alhamdulillah, tahap kesabaran mummy quite ok.. i managed to keep my hand & my mouth from unexpected things to my kids.. hope mummy selalu diberikan kesabaran yg tinggi dalam membesar dan mendidik anak2 mummy ni. Insya Allah..