Tuesday, October 27, 2009

xxxxxxxxxii - Happy 3rd Anniversary!

 
27 October 2006
saat mummy & daddy
sah bergelar suami & isteri
semoga ikatan ini direstui Illahi

and today
27 October 2009
3 tahun sudah tiba
ikatan suci termateri di maya pada
dilengkapi dgn 2org cahayamata 
agar ikatan cinta berkekalan selamanya
moga bertambah subur masa demi masa
didoakan sentiasa di bawah lembayung rahmahNya


 saat diijabkabulkan.. daddy ketaq tak terkata.. hehe

 
 sah! mummy leh sign grant dah.. bestt!!!

 
 kucupan pertama seorang suami.. :-*

 
 dari mata turun ke hati..

 
akhirnya, sah bergelar suami isteri
selepas 12 tahun berkawan
selepas 1 tahun bercinta
selepas 6 bulan bertunang
dan baru 3 tahun bernikah

Saturday, October 24, 2009

xxxxxxxxxi - Adik 10 Months

semalam @ 23rd october
adik dah genap 10months
here is adik's milestones up to this age
  • latest weight tunggu 28hb nanti. last weight @ 9mos is 6.5kg
  • gigi lum nampak bayang lg. takpe lambat tumbuh pun. takyah mummy dok risau2 adik gigit2 time nyusu
  • adik dah merangkak dah. ingtkan adik dah skip merangkak. sbbnya by 5months baru adik meniarap,pastu lebih kurang 7months baru menyuluq. at 9months adik dah start berdiri smbey bergantung2 kat benda lain. nak gerak still menyuluq lg. awal this week rasanya baru adik start merangkak. sekarang adik dah boleh berjalan meniti2 smbey bergantung kat benda lain. tp still terhinggut2 time berjalan tu.. hehe..
  • still fully breastfeed tp dah tak nak ebm. nak direct bf dr mummy jer..
  • suka betul nak main2 n berkawan ngan along. tp along lak cukup anti ngan adik. pantang adik dekat sikit mst nak belasah jer.. ketuk kat kepala la sasaran plg utama dia. mmg always kener monitor  2 badik ni. mmg sedetik pun takleh tinggal tanpa di awasi. kang nanti mesti dgr adik meraung. huhu
  • adik dah pandai tunjuk dia nyer keinginan n show his feeling. kalu dia tgh pegang something, skali along dtg rebut, confirm meraung kuatnyer. then, kalu dia tgh merangkak nk pegi ke mana2, kita angkat dia, terus meraung gak.
  • suka nangis n meraung kuat2.. huhu
  • mulut adik sekarang dah tak reti diam. mumbling sepanjang masa.. taktau la apa yg dia dok bebelkan..so cute..
  • adik cukup pantang kalu mummy ada kat umah tp tak layan dia. confirm meraung..bila mummy dok bersila jer kat situ, senang ati jer dia p dok main. kalu nmpak mummy jln merata, dia pun mula la tak senang duduk..
  • nak tido celah ketiak mummy jer.. (mummy lak nak tido celah ketiak daddy jer.. hikhik..) kalu terjaga tp mummy takde confirm meraung lg.
  • adik makan bubur nasi + sayur2 3x shari since tak nak ebm time mummy kejer
  • adik dah paham simple2 instruction like suh angkat kaki time bukak seluar or mintak something yg dia pegang
  • takut sejuk time mandi tp tak nangis pun. suka lompat2 time mandi. susah betul kalu nak mandikan or basuh berak adik kalu sorang2
  • active bergerak merata tempat dah skrg. takleh nak duduk diam barang seminit. nak nyusu pun kadang2 tak sempat. asyik sibuk nak main jer tambah2 kalu nmpak along dok main or pegang something.
  • hobi yg paling adik suka buat skrg ni is bila dok atas katil lam bilik, suka campak all the things yg dia jumpa atas katil ke celah2 ruang between katil n dinding. brg2 tu such as handphone mummy/dady, remote aircond, remote fan, botol2 kecik, keys n etc. jenuh mummy mengecikkan tangan nak hulur kutip balik brg2 tu. nasib baik la tgn mummy slim lg. kalu tgn daddy confirm tak muat dah. hehe..
  • suka dgr n tgk CD nasyid islamic kanak2.. tekun jer dia tgk.. tp skrg sejak dah dpt kaki n berdiri ni dah kurang concentrate dah sikit.
tu je la kot yg mummy ingt setakat ni.
nnt bebila ingt lg or ader milestones baru, mummy update lg.

Friday, October 23, 2009

xxxxxxxxx - Rocking Chair

lama dah mummy beli rocking chair ni
niat di hati tu nak beli yang size kecik utk along goyang2 jer
sekali time pegi tu, org yg juai tu dah nak balik
rocking chair size kecik dah masuk kat dalam lori dah
tinggal yg besar jer lum load masuk lori lg
pikir nyer pikir
angkut gak la yg besar ni
leh suma org naik
nnt2 pun along membesar jugak..
hehe.. apa punya statement la..


 along yg ala-ala takut ngan kosi ni

 
 duduk front portion jer.. tak berani nak sandar langsung.. ahakss

 
adik yg cool..

 
 relax dok bersandar..

 
siap pandai pegang kuat2 kiri ngan kanan..
pandai anak mummy ni..

Thursday, October 22, 2009

xxxxxxxxix - No More EBM

emmm...
masuk minggu ni
dah nak masuk 3 weeks
adik refuse to drink ebm
either in bottle or in cup and spoon
taktau la sbb pe..
huhu..

nak kata sbb time raya 1week adik dok berkepit n direct bf jer
tak jugak rasanya sbb whole week after mummy masuk kejer
adik still nak lagi ebm in bottle
tetiba masuk 2nd week adik refuse lak ngan ebm smpai la ke hari ni
dah la time check-up 9months aritu adik dah underweight
weight adik cuma 6.5kg and supposed to be 7kg by 9 months
so wait tgk la next week punya check up camner

drop lak sbb tak minum susu waktu siang ker,
maintain ker or ader increase
kalu increase alhamdulillah la..
takyah mummy dok kena pikir cari solution lain
sepanjang hari mummy kat opis
opah suap nasi moi kat adik 3kali sehari ngan minum air masak
and adik pun makan & minum banyak
so hopefully takde efek la ngan dia punya weight
tp tu la, mummy still worry gak sbb susu la yg paling penting
by the age of baby ni.. lum cecah 1 taun pun  lg.
adik oo adik
opah cakap adik seksa diri sendiri
sebab paksa diri tak nak minum susu
so time masuk buai nak tido
ader sikit susah la
nangis2 dulu lastly baru tertido
kalu isap botol, leh nyonyot2 smpai tertido
taktau la smpai bila adik refuse ngan ebm
hopefully changes ni tak lama la
nak kata tak suka ngan nipple botol yg dia dok isap tu
mummy dh tukar dr MAM to AVENT
still tak nak gak
maybe mummy kener beli 2 3 nipple yg lembut2 lg kot
bagi adik try mana yg dia nak
kalu mummy nak test sendiri pun susah
adik memang tutup mulut rapat kalu mummy yg nk suapkan botol kat dia
sbb dia tau mummy ader nipple yg lg best kot. hehe..

on mummy nyer pumping routine
still keep pumping 1 or 2x at office
to maintain the supply of milk
average supply just 5 - 8oz jer
so, stock ebm mummy dah bertambah la skrg
yg akhir2 puasa aritu dah nyawa2 ikan tinggal 3 4 bekas jer lg
asyik dok in jer.. takde out langsung ebm tu skrg ni
entah2 at the end nanti,
kalu dah sampai 3bln adik still refuse ngan ebm
mau nyer kener let go jer ebm tu one by one nanti
huhu..

so, ader tak sesaper yg terbaca blog ni
faced the same problem..
just give me some opinions n advices
tqvm in advance..


 senyuman menawan..

 
 yeah.. yeah.. 30cm lg nak smpai kat mummy

 
 jelingan menawan..

 
 akhirnya.. leh gak kacau mummy suh dukung

 
 gatai idung la pulak pepagi nih..


smbey mummy dok make-up, ader la chance selongkar handbag mummy dulu.. hoho..


 cari dan cari..

 
 nipple cream ni jugak yg dok jumpa..

 
mana la mummy simpan duit dia ni.. hehe..

Friday, October 16, 2009

xxxxxxxxviii - Cracked Nipple.. :-(

Dah seminggu lebih
nipple belah kiri mummy cracked
nasib baik la cuma half part belah atas jer
tu pun
sakitnyer..
hanya org yg rasa jer la yg tau..
tambah2 bila time adik dok nyot..nyot..nyot..
pastu
bila time dok ngepam
punya la press handle tu slow2 jer
huhu..
ahad lepas mummy gi cari cracked nipple cream kat guardian
tp takde stok
pi pulak farmasi lg satu
nasib baik ader stok
benda alah cam pic kat bawah ni
harap2 cracked ni cpt la recover..
huhu..


updated on 26/10/09
alhamdulillah
cracked nipple mummy dah recover
after 3weeks suffered
harap2 tak berulang2 lg..
aminnn..



Monday, October 12, 2009

xxxxxxxxvii - Along Solat

Kalau dulu
awal2 usia 1 tahun
pantang dengar azan magrib
along mesti cepat2
ambik sejadah kecik dia
terus bentang n 'solat' versi dia
tapi sekarang
lewat usia 1 tahun
along dah malas
tapi sibuk lak nak kacau org solat

nie video daddy record mlm sabtu
time along dok sibuk kacau daddy nk smyg maghrib
so daddy bg chance along smyg dulu
hehe..
bukan main panjang lagi dia nyer allaaaaaahu akbar..
moga besar nanti
along akan taat pada solat 5 waktu
selalu mengutamakan solat dari perkara2 lain
dan sentiasa solat di awal waktu seboleh mungkin
insyaAllah..

video

Saturday, October 10, 2009

xxxxxxxxvi - dont know why...

semalam..
tgh2 tido
tetiba adik nangis meraung2
dan teresak2..
tengok jam
baru 1.17am
adik nangis lagi
daddy bangun ambik minyak angin
mummy sapu kat perut, tapak kaki, betis n belakang
urut2
still nangis lagi
baringkan atas riba
sambil urut2 n gosok lagi
alhamdulillah
adik dah stop nangis tp masih esak2 lagi
dan akhirnya
terus adik tertido atas riba
slow2 baringkan adik atas tilam
sambil mummy baring sekali
tepuk2 adik n dakap adik
mummy pun terlena jugak... :-)
taktau apsal tetiba adik nangis..
mimpi ngeri?
sakit?
perut kembung?
wallahu 'alam
semoga kes semalam
tidak berulang lg...

xxxxxxxxv - Suratan @ Kebetulan ???

“Gempa di Padang jam 17.16, gempa susulan 17.58, esoknya gempa di Jambi jam 8.52. Cuba lihat Al-Qur’an!” Demikian bunyi pesan singkat yang beredar. Siapapun yang membuka Al-Qur’an dengan tuntunan pesan singkat tersebut akan merasa kecil di hadapan Allah Swt. Demikian ayat-ayat Allah SWT tersebut:

17.16 (QS. Al Israa’ ayat 16): “Dan jika Kami hendak membinasakan suatu negeri, maka Kami perintahkan kepada orang-orang yang hidup mewah di negeri itu (supaya mentaati Allah) tetapi mereka melakukan kedurhakaan dalam negeri itu, maka sudah sepantasnya berlaku terhadapnya perkataan (ketentuan Kami), kemudian Kami hancurkan negeri itu sehancur-hancurnya.”

17.58 (QS. Al Israa’ ayat 58): “Tak ada suatu negeri pun (yang durhaka penduduknya), melainkan Kami membinasakannya sebelum hari kiamat atau Kami azab (penduduknya) dengan azab yang sangat keras. Yang demikian itu telah tertulis di dalam kitab (Lauh Mahfuz).”

8.52 (QS. Al Anfaal: 52): (Keadaan mereka) serupa dengan keadaan Fir’aun dan pengikut-pengikutnya serta orang-orang sebelumnya. Mereka mengingkari ayat-ayat Allah, maka Allah menyiksa mereka disebabkan disebabkan dosa-dosanya. Sesungguhnya Allah Maha Kuat lagi Amat Keras siksaan-Nya.”

Tiga ayat Allah Swt di atas, yang ditunjukkan tepat dalam waktu kejadian tiga gempa kelmarin di Sumatera, berbicara mengenai azab Allah berupa kehancuran dan kematian, dan kaitannya dengan hidup bermewah-mewah dan kedurhakaan dan juga dengan keadaan Fir’aun dan pengikut-pengikutnya. 
 
WALLAHU 'ALAM

Tuesday, October 6, 2009

xxxxxxxxiv - Gambaq basi : My Friend's Wedding - 190709

Actually event ni dah lama dah, 19 July aritu lg. tp arini baru sempat nk upload pics. Mummy attend member UTM wedding ni, Khosimah aka shima kat Taman Medan, Petaling Jaya. Since wedding tu ari Ahad n daddy takleh join, mummy decide pegi ngan Air Asia jer la. Leh cpt pegi n cpt balik. Sbb nyer tak penah lg tinggal adik memalam. kang jenuh adik dok keyau cari mummy. Kul 715am dah drive kuar umah. Flight kul 830am.


Pukul 915am dah selamat landing kat LCCT

Kat sini, mummy's fren, zack dah ckp nk dtg jemput. sekali ngan jemput her sis yg arrived kat LCCT gak dr JB. Zack came with her family.


This is baby aleesya.. Born on 16th april. Zack's 1st baby. Muka sebijik cam daddy dia.


Then, Z ajak gi house launching at Bandar Saujana Putra. 
End up, she buy a double storey terrace house (end lot) about rm200k
after consider my opinion. hehe..


at last, kul 2pm gak baru sampai umah kenduri
sesi bergambar ngan member2 utm after sesi makan


masing2 sibuk bercerita after long time tak gather ramai2


 start from left : eva with 3daughters, mazz yg single, zack with doter,
norie and doter and fidah yg single



bride and groom with frens and family



mummy with the groom, shima



mummy with auntie zack the pink. hehe..


eva, mazz, shima, fidah and mummy



amah and family yg baru smpai..



shima, mazz and jawer's pic during attended my wedding on 2nd Dec 2006



  old memories 2006.. jawer, daddy, mummy, shima and mazz
 thanks to three of them for travel down from KL to Kedah attended my wedding


Settled makan2, posing2 n borak2 , suma pakat bersurai. since umah amah kat Subang n dekat ngan airport Subang, mummy join amah lak n nnt diorg antar kat airport. Mummy balik ngan firefly dari Subang-Alor Setar flight kul 8pm. Dari umah kenduri, amah ader agenda pegi visit umah customer her husband, hafiz yg baru pasang kitchen kabinet dari kedai hafiz. So, mummy pun join sekali la.. lgpun customer tu pun mummy kenal gak. junior qs mummy kat utm. Umah customer ni, zura kat Alam Damai, Cheras. nak pegi situ lalu kat area Bandar Tasik Selatan gak. teringat lak zaman2 mummy stay kat BTS dolu2, 2004-2006. upanya dah ader jalan baru dah pegi ke Alam Damai tu. jalan belakang parallel ngan Jalan Taman Connaught n Giant Connaught kalu kat sebelah dpn. lepak2 kat umah zura smpai kul 6pm lebih gak

Pastu kuar balik, apis ckp nk bwk mummy balik umah dulu. mandi2 n relax2 pastu baru antar gi airport. mummy gitau tak sempat dah la sbb flight kul 8pm. mmg straight away kener gi airport jer.. takde rezeki lg la nk pegi umah org. smpai jer airport, org dah q for check-in dah. kalu balik umah amah dulu, alamatnyer balik naik bas pulak la mummy. hehe..

Sampai airport Kepala Batas around 915pm. mummy speed pegi pasar malam jitra lak beli barang2 & sayur2 sbb plan esok nak pegi picnic kat waterfall lak. Alhamdulillah, dkt kul 11pm gak mummy selamat smpai umah after whole day travel.. adik pun tak meragam sgt.. good boy dik!

Monday, October 5, 2009

xxxxxxxxiii - 1st hair cut @ 9mos

ari sabtu lepas
pas acara tido ptg
adik masuk saloon daddy
utk acara cut @ trim rambut for 1st time
bak kata daddy
bagi nampak ke'jantan'an sikit.. hehe..
sbb dah ramai sgt org dok ckp macam girl
@ bg tak panas sgt sbb adik cpt jer berpeluh kat rambut
tambah2 lak time tgh2 active skrg
seminit takleh nak duduk diam
asyik nk bgn berdiri n menyuluq satu umah
tk sempat lak nak snap pic by that time
coz mummy bz pegang adik
yg tak duduk diam


adik's new look
snap by ucu using nokia 6600 slide

 
mahal lak smile dia this time

 
muka geram nak amek camera kat mummy

 
muka pas nangis sbb tak berjaya amek camera

 
step2 utk berdiri

 
selamat berdiri n start 'mengemas'.. huhu

 
setel 'mengemas' duduk balik.. hehe

 
adik with 'old hair'

 
dah panjang dah rambut adik. tu yg ramai ckp cam girl kot

 
rambut yg serabai pas bgn tido.. hehe

 
muka sayu nk kener tinggal mummy nk p kejer

Saturday, October 3, 2009

xxxxxxxxii - Besta MD800

akhirnya...
ptg semalam mummy rembat gak benda alah ni
actually
dah lama mummy dok admire benda ni
kalu tak silap since zaman2 student kat utm dulu lg
grad utm 2001 ( dah 8 9 taun upanya dok admire benda ni.. hehe.. )
tp, zaman2 student dulu maner la nak mampu kan
so, pendam jer la hasrat nak grab it tu kan.. huhu
betapa admirenya mummy kat benda ni
pantang nampak jer kat mana2 kedai or kiosk or kaunter
mesti mummy stop n take a look n tanya2
kira mcm kronik jugakla

nak dijadikan citer n habuan
lunch time kemarin
mummy p lunch kat tesco dgn niat nak beli
susu anmum along & mechanical pencil
dah masuk popular nk beli pencil
terstop la kat kaunter jual benda alah ni
salesman tu ckp tgh sale sempena raya
ada discount rm100
mcm kenan n berminat dah ni.. hehe..
balik opis sms n inform daddy
daddy pun bg green light
'beli la kalu mampu & berkepentingan'
confirm dah mummy cm nak beli tp taktau bila lg
settled

time nak wat kejer..
belek2 beg cari pencil yg beli td
eh.. takde...
terpikir whether tercicir or trlupa nk amek kat cashier tu pas bayar
rasa cm pelupa n nyanyuk dah lak time ni
so nak sedapkan hati gak
pas office hour kul 5pm
mummy lap sekali lg pi tesco n masuk popular
cashier tu ckp takde & tak pasan pun
takpe la.. maybe mummy misplace or tercicir or etc la
lgpun naseb baik la rm1.15 jer after less popular card
mummy pun angkat la pencil tu lg sekali
pastu cm tak lepas dah nk langkah kuar
cam nk kena beli dah gak benda alah ni
lepak kaunter tu lg sekali
tanya tu tanya ni soal tu soal ni
n lastly
'i nak la yang ni'
dgn nilai rm1198 + rm45 2gb waterproof memory card
sah menjadi milik mummy
alhamdulillah..
MD800 ni ader english, malay & arabic
so, berguna gak utk daddy in case nk cari arabic words
dan boleh diwarisi sampai ke along & adik & adik2 lain
hope benda alah ni panjang umur with my family
ader 1 taun warranty


brochure yg mummy rembat kat popular

 
 finally, it's mine..

 
white BESTA MD800 with black case

xxxxxxxxi - Real Kad Raya

Zaman sekarang ni ramai org tak layan dah real kad raya by pos ni
semua org pakat wish thru sms or e-card jer
betapa canggih & IT nyer dunia skrg kan
tapi
mummy still dapat gak real card raya
dari saper ek?
for sure la
from my dear hubby
tqvm ek bang..
taun depan antar lagi ek.. ;-)


 ni la kad raya taun ni yg daddy sent to mummy

 
 envelope kad bukti pengeposan. hehe..

 
 nie kad raya daddy yg taun lepas nyer.. mummy hang kat my work table