Tuesday, April 20, 2010

xlix - Pakat2 berjaga la pulak..

yang ni gambar smlm punya xtvt
time ni dah pukul 1230 am
along mmg standard la lum tido lg time
entah camner.. adik pun terjebak sekali ngan along
dekat pukul 1 am baru pakat2 tido

dok sibuk angkut beg sekolah daddy
tau2 along cakap dia nak p sekolah
terus cari beg sekolah
pastu amek kasut suruh mummy pakaikan
pastu terus naik bicycle
2 3 round kayuh bicycle
tanya topi pulak nak pakai
apa hal la along pakai topi tgh2 malam buta tu..
hehe

ni dialog mummy ngan along
mummy : along nak p mana long ?
along : long.. long.. long nak p sekolah 
(ader sikit gagap2 time nak sebut nama dia)
mummy : along nak p sekolah mana?
along : long nak p sekolah cikgu
mummy : along nak belajar apa
along : A B C, aliff ba ta
mummy : lagi.... ?
along : ABC aliff ba ta
mummy : 1 2 3

terus kayuh bicycle dia laju2 keliling umah
adik lak siap lari ke tepi
takut kena langgar ngan along
hehe

harap2 nnt besar along rajin nak p sekolah
mummy dok pikir mcm nak antar along
masuk nursery dah taun dpn
along dah 3 tahun
bagi dia belajar berkawan sikit 

along nak p sekolah tgh2 malam buta

complete ngan kasut, beg and cap

muka cam dah ngantuk

benti posing kat mummy

gaya along bila suruh senyum

dua beradik yg kuat berjaga and kurang tido

dah la tido lambat, pagi ni pukul 7 am dah bangun

tgh tengok mummy nak p kejer

babai along.. mummy nak p kejer dah

Monday, April 19, 2010

xlviii - Seawal 6.10am

pagi ni
konon2 nya mummy aim nak sampai opis awal sikit
kalu bukan on time kul 8 pun
sbb dah leh bgn awal

tp mmg dah ditakdirkan mummy lewat jugak
pas siap smyg subuh jer
adik pun cry nak susu n dok garu2 gatal dah
landing balik la mummy
sambil nyusu adik sambil garu2 tangan n kaki dia

takdak gaya adik nak ending nyusu pun
mummy angkat masuk buai pulak
adik protes takmau masuk buai ngan cry kuat2
huhu
end up adik dah hilang ngantuk kot
terus bgn dok cakap2 n pi kat opah
tp time ni dah kul 730 am dah

tgk diaper adik dah full
opah mandikan adik terus
siap mandi mummy riba nyusu lg
time ni lum pakai diaper lg
tau2 adik pancut kencing lak
time dok atas riba 
uwaaaa... nak kena tukar baju la plak

pas opah siapkan adik
mummy sapukan kington n bagi adik minum
last2 kul 815 gak baru leh kuar umah
tu pun tak sempat nak breakfast pun
bawak cucur jagung makan sambil drive jer
kul 845am baru la mummy sampai opis
another late day.. huhu

xlvii - Kington la pulak..

kington ? 
apa tu ?? mummy pun baru smlm 1st time dengar
kalu kingston tu tau la kan
brand usb pendrive
tp maybe elken's dealer dah familiar la kan
sbb kington ni produk elken
 nak tau info lanjut leh 
klik kat sini 

alkisahnya smlm
ada ustazah ni member daddy yg rekemenkan
dtg promote kington ni kat umah
dia ckp bagus utk skin

in short cut way
kington ni adalah sejenis isotonic water
yg diambil drpd pusaran air yg berlaku dr lautan perancis
maka tunjuklah dia segala jenis testimonials bergambar
yg ada skin problems

so, demi anakanda tercinta kami, adik haziq
melaburlah lg mummy ngan daddy kat kington ni
nasib baik gak ada jual loose punya
1 tiub ni rm10
just nk try dulu n tgk effect dia
daddy suh beli 10 jer dulu
2 tiub x 5 hari

insyaallah kalu ada +ve result
leh continue n beli yg box punya
1 box = 30 tiub = rm260 (harga ahli)
kalau bukan ahli rm 307
nak jadi ahli kener bayar rm75 valid for 1 year
look like lg untung la kalu jadi ahli

dah tinggal 9. smlm dah guna 1  buat demo cara nak guna
alhamdulillah adik mudah nganga mulut nak minum
rasa masin sikit2 cam air laut

1 tiub kington. taktau la leh panggil tiub ke tak.
tgk diorg guna istilah 'ampul'.. mummy belasah sebut jer

adik yg bgn awal pg ni.. dah siap mandi n sapu kington 
for 2nd time dah before mummy p opis

dok selongkar handbag mummy. sibuk bg lipliner suh mummy pakai

xlvi - Pakat tolong bz..

ni alkisah malam semalam
daddy bz dok marking paper budak2
anak2 pun bz dok lengkong daddy jugak
pakat-pakat nak tolong bz ngan daddy
ngan suma tak dan nak pakai baju lg

adik maintain dok simpuh katak ngadap daddy lg
along dah bgn dok atas ABC bila nampak mummy nak snap pic

xlv - Daddy pulak yang kena..hehe

hari sabtu aritu
kan mummy gitau nak bawak adik
p jumpa sorg org alim tu kan
org alim aka paksu ni dok kat wang tepus, jitra
kul 6pm gak la baru sampai umah dia

so, pas bgtau hajat kitorg
nak suruh dia tgk skin adik
dia pun tanya gak apa komen doctor
pastu dia masuk amek buku kitab catatan dia
pastu dia bagitau aturan n doa2 yang nak kener baca
kener smyg hajat, baca fatihah 70x, surah al-ikhlas 70x
n byk lg yg mummy tak sempat dgr 
sbb dok melayan adik
semu2 ni kener baca dkt air hujan malam jumaat bln muharam
nasib baik paksu bg air hujan yg ada lam stok dia
pastu lak kener buat dgn khusyuk
tanpa sbrg gangguan dunia mcm tv, hp, etc

rupa-rupanya 
dia suruh daddy balik buat doa sendiri
buat air penawar sendiri
maybe lebih berkat n mujarab kot
kalu bapa sendiri yg buat
so pasni daddy kener p rajin jumpa paksu lagi la
kot2 leh amek ilmu byk2
leh jd bomoh berubat org pulak
hehe..

ikut apa yg member daddy citer
paksu ni penah satu ketika dulu
dia jadi gila quran
bukan gila yg betoi2 tu
tp dia pulun ngaji quran
tiap2 hari leh khatam sekali
tp skrg ni tak gila camtu dah
sbb dah tua n uzur
tp still maintain puasa sunat tiap2 hari
sampai skrg ni
even dah tua n tak terbangun sahur pun
mmg best dgr dia cakap
very soft spoken
n penuh ngan ilmu2

hope petua2 n doa2 yang paksu bagi ni
leh diaplikasi ngan sebaiknya
n moga dgn izin ALLAH
skin adik cpt ok..

xliv - my foreigner classmates

ni classmates mummy
dalam kelas leadership in organization
taken their pics during presentation smlm
diorg present model leader yasser arafat
2 org belah kiri ni dr palestin
yg sorang belah kanan tu dr yaman
very kind-heart n handsome diorg ni

from left : hajaj, adham & nashwan

hajaj tunduk malu la plak.. hehe

Sunday, April 18, 2010

xliii - SP 204 COB

entry kali ni
mummy posting dr bilik tutorial SP 204 COB
sambil2 cari info pasal FTA
sambil2 wait waktu zohor
n sambil2 wait kelas leadership pukul 3
amboiii... byk pulak sambil2 nya..
hehe..

kelas jap gi ader presentation
topic model leader
mummy n partner
choose Donald Trump
mummy dah download The Apprentice
utk selingan time present nanti

Saturday, April 17, 2010

xlii - Klinik lagi...

smlm pas balik opis
siap2 bawak adik p klinik kulit kat sg. petani lak
ni klinik yg ke 7 dah
hopefully this is the last one..
on da way kat hiway hujan lebat
kul 810 baru sampai klinik
ambil nombor giliran dulu pastu p masjid for smyg maghrib

kul 1030 pm gak baru dpt turn
adik pun dah nangis2 boring n ngantuk dah
doc subscribe 3 jenis cream
cetaphil cream utk dry skin
cream utk guna time adik gatal
n cream utk sapu kat bahagian muka
total suma rm74
doc ckp some sort of excema gak
tp ader 1 term lain
mummy pun tak ingt sbb panjang sgt
doc siap tnjuk buku yg ader pic problem cam adik
doc ckp leh recover bila dia dah baligh
harap2 adik lg cepat baik
semuanya kuasa ALLAH yang maha mengetahui
apa yang paling baik untuk hamba2nya..

yang best dengar tu
doc cakap takyah pantang per2 pun
suma leh makan..
hehe.. cam tak caya la plak..

sampai umah dah dkt kul 12am dah
adik pun dah tertido lam keter
tidokan adik skali ngan mummy pun tertido
pastu bangun belek buku jap kul 220am sampai 440am

pagi ni
mummy tgk adik cam dah ok sikit
tak garu2 sgt dah tangan dia
tp still nk ngayut nenen ngan mummy gak
maknanya, lambat lg la mummy pagi ni
pukul 845am baru sampai opis..

ptg ni ada discussion lak
nak finalist assignment n presentation 
kener submit n present esok

pastu kener rush balik
lepas asar nak bawak adik
p juper org alim aka tok guru lak
kawan daddy yg rekemen
kot2 dia bagi air2 penawar sikit

huhu.. what a busy life..
7 days a week 
no weekend life at all

adik dah nangis.. boring n ngantuk time kat klinik

cream yg doc kasik. kat farmasi pun leh dapat

Friday, April 16, 2010

xli - Asyik lambat jer

dah 2 hari
mummy sampai opis dekat pukul 9
before ni pun mmg dah sedia lambat
tp maintain takat 830am jer
nasib baik opis ni takde punch card
kalu tak mmg sepanjang taun la
punch mummy asyik merah jer
huhu

reason lambat
adik bangun n nangis
tp dok ngantuk lg
dia nak gayut nyusu n mengeram
nak tido balik
bukan takat lambat masuk opis
solat subuh pun miss
huhu

dah 2 malam adik tido tak nyenyak
asyik nangis tgh malam
sbb gatal2 n dok garu2
pagi tadi tangan adik berdarah lagi
sbb dia asyik garu
kesian adik..

ptg ni nak bawak adik p pakar kulit kat sg petani pulak
ubat yang aya bg pun cam tak jalan
bila sapu pipi adik makin merah jer
huhu

tangan adik yg berdarah pg tadi. mummy tengok pun gerun


Thursday, April 15, 2010

xl - Baju tu kotoq, busuk... :-D

ni cerita malam smlm
actually dah pagi dah la kan
sbb dah pukul 130am dah
entah apa kes ntah smlm
anak2 mummy pakat berjaga
along ngan adik sama naik jer
pakat2 takmo tido lg
awal tu adik dah tertido kejap
tp along dok cakap byk n tak light off
terus adik bgn n turun katil n main balik
huhu..

pastu opah nak umpan along ajak tido
tunjuk la baju wonderpets yg baru mummy beli
kat pasar mlm tmn. suria
sorang sepasang ngan adik
2 pasang rm9.00 jer
along pun excited tgk baju baru tu
terus dia panggil adik

"adik, mai sini adik
along boh baju..
baju tu kotoq.. busuk.."
 (nak pakaikan baju baru kat adik la kononnya)

terus tergelak mummy, daddy n opah yg dengar
pandai jer dok nak pakaikan baju kat adik
padahal baju dia sendiri pun tak lepas nak pakai lg
dah tu pandai la dok kata kotor la.. busuk la..
hehe..
along.. along..

last2 dia yg tukar pakai baju wonderpets baru tu
kul 2am lebih gak baru kener paksa masuk tido
tu pun nangis dulu sbb takmo tido lg..
huhu..

along yg suka main talcum powder daddy.
"mummy.. along pakai bedak"

Tuesday, April 13, 2010

xxxix - Along & Itik

suka betoi along ngan itik kat tasik ni
sepanjang masa asyik sebut nak naik itik jer
so ptg kemarin daddy bwk along p naik itik lg
dah 3x dah along naik itik ni
punya la excited dia
siap nangis2 lg time daddy kata nak balik tak mau naik itik
pastu siap ckp kat adik lak
 'adik takleh naik nanti jatuh'
'along ja boleh naik'
hehe
pandai la along tu
semua kena kat dia..

dah parking itik pas round tasik

itik sedang di tambat. mummy dok cangkung pakai kan kasut adik

along nak naik keter kayuh pulak

naik kat atas, excited ngan buggy lak..
siap keyau tak mau balik.. huhu

lake's darul aman view. time ni dah maghrib dah

1st time along naik itik.. duet ngan mummy jer

excited.. siap buat 'five' lg..

cap yg nak jatuh & safety jacket yg besar.. hehe

happy face leh naik itik.. time ni dah 2nd time along naik

along n itik

mummy posing ngan adik while daddy dok kayuh itik

Monday, April 12, 2010

xxxviii - Hobi Adik

adik yang rajin
pantang nampak mummy pegang buku or pen
mesti dia pun sibuk nak pen jugak
dia nyer sebut 'pear.. pear'
sambil tunjuk2 tempat mummy simpan pen
pastu dah dpt pen ngan kertas
terus meniarap n menulis
moga adik terus rajin
sampai bila-bila
amin...

mummy kidal, daddy kidal, tp adik tak ikut pun. hehe

tekun menulis..

yang sebenarnya.. menyonteng.. hehe

Saturday, April 10, 2010

xxxvii - Another pit stop

after check out kat motel tu
kener la cr pot lain pulak
so sembahyang dulu kat masjid
pastu next pit stop
lepak kat noodle station tesco
sambil wat kejer kener la order makan2 kan
lari la program diet mummy hari ni
noodle soup, banana milk shake n banana split ice-cream
hehe

now dah siap email assignment to my colleague
time to go back dah
daddy ajak p makan kenduri kat perlis lak
umah kakak ipar

sambil wat kejer sambil makan
last menu - desert banana split ice-cream

xxxvi - Pan Sutera Motel

hari ni mummy amek leave
sbb nak study for kuiz esok
n buat assignment
tp 4jam leave takat sempat study jer pun
huhu

disebabkan anak2 kacau kat umah
maka kena la mummy check in
sbb nak cr tempat yg leh wifi
nak lepak cafe jenuh makan la plak
kang malu lak kalu dok lepak jer tak makan
hehe

ni la motel yg mummy lepak
dkt ngan area opis dah
skrg dah 130pm
kener check out dah


Friday, April 9, 2010

xxxv - Thanks my ex-roomate

thanks to aya
coz sponsor ubat dr kelantan
pos ekspres dr sg. buluh
harap2 berkat niat baik aya
dgn kuasa Yang Maha Esa
skin adik cpt baik
aminnnn..

ubat yang aya pos

adik time critical aritu. alhamdulillah, muka skrg dah ok
part lain yg lum 100% ok lg

kesian adik... tp adik kuat..
tak byk ragam sgt pun..

tangan yg luka sbb selalu dok garu

adik yg suka belek books
siang mlm adik pakai socks sbb tapak kaki pecah2


happy face lg even tak baper sihat pun
be strong adik..

xxxiv - Economics : Simplex Algorithms

hari ahad ni
ada assignment no. 3
ala-ala mcm kuiz gak
calculation simplex algorithms
quite complicated
calculation to perform best combination within
2 or more variables input
to get maximum profit
lum wat revision lg nih..
huhu


video

Wednesday, April 7, 2010

xxxiii - Main masak-masak

ingatkan anak2 pompuan jer yg main masak-masak ni
upanya anak2 hero mummy pun
reti gak nak main masak-masak ni
hehe..
ni along punya idea
adik main follow jer
so dpt la set masak2 tupperware opah sorang satu
sakan memasak betoi along ngan adik malam tu
malam ahad lepas diorg bz main masak2 ni

dapat sorang satu set

adik usung p duduk dekat along

adik tekun main

along tgh kacau2 ngan senduk

pakat2 dok kacau ngan senduk dak.. hehe

Friday, April 2, 2010

xxxii - Critical Time..

it's friday again
uwaaa....
time fliess so fastttt..
ahad kene p kelas lg
now dah masuk april dah
assignment byk lg tak siap

3 assignment leadership
2 assigment economic
1 assigment accounting

25hb. dah exam economic
n kener present accounting
2hb may dah exam accounting
leadership jer lum tau exam date lg
leadership pun nak kena present gak

dah start tak keruan dah ni
celah mana nak curi masa
siang bz ngan kejer opis
malam bz ngan anak2
huhu...

tak sabarnyer nak wait
abes exam
n semester break
baru leh start cuti on sunday..



Thursday, April 1, 2010

xxxi - April's Fool


APRIL FOOL, BUAT RENUNGAN & PEDOMAN KITA SEMUA !!!
 
Assalamualaikumwbh. Ikutilah cerita sedih di sebalik April Fool's Day sebagai renungan bersama. Setiap kali menjelang 1 April, sesetengah orang kita begitu taksub dengan budaya 'pandang ke barat'.
Berbalik kepada perayaan April Fool's Day ini, adalah ia mula dirayakan sewaktu kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol. Setelah bertapak berkurun-kurun lamanya di Granada, Sepanyol, kerajaan Islam akhirnya runtuh diserang tentera-tentera Kristian.

Penduduk-penduduk Islam di Sepanyol (Moors) terpaksa berlindung di dalam rumah masing-masing untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera Kristian bagaimanapun tidak berpuas hati dan berusaha untuk menghapuskan orang-orang Islam dr Sepanyol.

Penduduk-penduduk muslim ini, diberitahu bahawa mereka boleh berlayar keluar dari Sepanyol dengan selamat bersama-sama barang-barang keperluan mereka dengan menggunakan kapal-kapal yang berlabuh dipelabuhan. Orang-orang Muslim yang risau sekiranya tawaran tersebut merupakan suatu penipuan, telah pergi keperlabuhan untuk melihat kapal-kapal yang dimaksudkan.

Setelah berpuas hati, mereka membuat persiapan untuk bertolak. Keesokan harinya (1 April), mereka mengambil semua barangan yang telah disiapkan menuju ke perlabuhan.
Pada masa inilah pihak Kristian mengambil kesempatan untuk menggeledah dan kemudian membakar rumah penduduk-penduduk Islam ini.

Mereka juga tidak sempat untuk menaiki kapal kerana semuanya dibakar. Pihak Kristian kemudiannya menyerang kaum muslim dan membunuh kesemuanya, lelaki, perempuan, serta anak-anak kecil. Peristiwa berdarah yang menyedihkan ini kemudiannya diraikan oleh tentera Kristian.

Keraian ini akhirnya dirayakan setiap tahun bukan sahaja di Sepanyol tetapi juga di serata dunia.
Yang menyedihkan, orang-orang Islam yang jahil mengenai peristiwa ini turut meraikan April Fool's Day tanpa menyedari mereka sebenarnya merayakan ulang tahun pembunuhan beramai-ramai saudara seIslam mereka sendiri.

Semoga Allah sentiasa membuka pintu taubat untuk kita.

Petikan drpd Risalah Fikrah